tirsdag den 21. december 2010

Julegaver til dem, der ikke ønsker sig noget. Mao. konfekt på den nemme måde

Når man har nået den alder, hvor julefejring involverer veletablerede voksne uden børn (fordi man selv er barnet) begynder det at blive ret svært at finde på nye julegaver. I år har jeg tildels strikket mg ud af det og påtvinger dermed et antal mennesker mønsterløst improvisationsstrik på baggrund af garnrester. Dog tager det ret lang tid at strikke julegaver, især når man strikker så langsomt som mig.
Til visse har jeg derfor karamellet mig ud af julegavedilemmaet, og da jeg genopdagede at det er herrenemt, ville jeg dele min nyfundne visdom med alverden.
Juleslik kan jo også bare laves for at blive spist uden de større overvejelser, men da der skulle være en del forskellige slags, gik jeg efter det nemme, karamel/toffee og chokoladetrøfler.
Der der med at sidde og trille marcipakugler og dyppe dem i chokolade, så det både bliver lækkert og pænt er faktisk ret besværligt og så tager det herrelang tid, og er faktisk ret dyrt, fordi man jo skal ud og investere i noget marcipan og chokolade, der rent faktisk er godt. Og det er for det meste dyrt.

Til karameller og toffee skal man bruge sukker, fløde, smør og en eller anden slags smagsgiver. Til trøflerne skal man invester i noget af den dyre lækre chokolade, men skal så bare blande den med fløde og smør og en eller anden smagsgiver igen.

Karamellerne bliver mere interessante, jo mere interessant sukker du bruger, jeg har primært kørt noget brun farin, sirup og mørk rørsukker. For en julet smag er julekrydderier oplagt, altså kanel, kardemomme, appelsin osv. Jeg valgte smag efter fadebursprincippet, dvs. hvad jeg havde i skuffer og skabe. Derfor blev det solbær, vanille/valnød, chokolade, og nok også en portion med mandler/kanel.
Solbærrene var frosne, blev tøet i mikro og mast igennem en sigte, så man slipper for snask og kerner og tilføjet til karamelmassen til sidst. Det er fordelagtigt at gøre det med alle smagsgivere. Krydderier er bedst i pulveriseret form, nødder hakkes groft, og hvis man kommer rigtig chokolade i sin toffee, knækkes den groft, og smeltes ned i toffeemassen. Den gør det toffee'rne endnu blødere og mere smuldrende, end når der bare er smør i. Men det smage enormt godt.

Omtrentlig grundopskrift på karamel:

1 dl fløde
2,5 dl sukker
1 spsk sirup

Koges indtil det begynder at lugte en lille smule brændt. Hvis man er fancy kan man bruge et sukkertermometer (omkring da 120 grader celsius) eller kugletests (karamelmassen skal danne en blød kugle når man hælder en klat i koldt vand), for hvis sukkeret ikke er blevet varmt nok, bliver det ikke til karamelmasse.
Til denne portion er ca 1 dl frugtmos/ 1 tsk krydderie/ 1 håndfuld nødder fint. Røres i karamelmassen, der bagefter hældes i en form foret med bagepapir, og køler af. Hvis man vil skære den fint ud, gøres det med en skarp kniv, før massen stivner helt.
Hvis man tager til træning mens man venter og kommer hjem til en knaldhård kæmpekaramel, propper man den i en pose og slår på posen med en hammer, til man har karameller i mundrette størrelser og ikke alt for meget smulder.

Omtrentlig grundopskrift på toffe:

3 dl sukker
2 spsk sirup
1,5 dl fløde
100 g smør

Dette kommes også i en gryde og koges på samme vis som karamellem. Smagsgivere hældes i til sidst, og her er det ligeledes passende samme portion smagsstof som til karameller.
Til chokoladetoffees skal man dog både komme 1 dl kakaopulver (altså den slags uden sukker i) og et sted mellem 50 og 100 g mørk chokolade i, alt efter hvor blødt og chokoladet det skal være.

Toffee (og karameller, hvis de er klistrede) kan med fordel pudres med flormelis, så de ikke forvandler sig til en stor karamel igen, før man når at give dem væk. Chokoladetoffee skal selvfølgelig have kakaopulver/flormelis.

Chokoladetrøfler bliver også mere spændende hvis man køber en chokolade med 70+ % kakaomasse. Her kan man tilsmage enten ved at koge fløde med krydderier i ikke-pulveriseret form, dvs. en hel kanelstang, eller hele nellikker osv., og huske at fjerne krydderierne bagefter. Hvis man vil have citrusskal (husk økocitroner i så fald), spændende sprut, hakkede nødder eller andet interessant i sine trøfler, kommes det i, når chokoladen er smeltet.

Omtrentlig opskrift på chokoladetrøfler:

1 dl fløde
50 g smør
100 g chokolade

Fløde* og smør lunes, chokolade smeltes i, nødder, sprut osv blandes i. Hele molevitten hældes i en form foret med bagepapir og stilles i køleskabet, skæres i firkanter hvis man har andet at lave (er doven) eller trilles til fine kugler hvis man er omhyggelig, og pudres med kakao/flormelis.

*Evt. spicet med krydderier tidligere, i så fald køles den af m/ krydderier, der fjernes før man komme smør og chokolade i.

Hele balladen, altså både karameller og chokolade, opbevares bedst i køleskab, så man ikke får muggen konfekt.

PS. Hvis man ikke bryder sig om at eksperimentere lige så meget i køkkenet, som mine improvisationsopskrifter lægger op til, kan man google sig til præcise opskrifter. De ligger i massevis på nettet.

Ingen kommentarer: