torsdag den 27. november 2008

iført strikhue og badedragt




(Billeder tyvhugget fra hjemmesiden)
jeg har været i sauna idag. Det har jeg jo været før heroppe, men det her er en meget brugt offentlig sauna, Rauhaniemi, hvor selve saunarummene er for begge køn. Så er man iført badetøj, og sidder og sveder med en masse fremmede mennesker. Derefter hopper man i søen (kantet med sne og is), gerne iført strikhue og badetøfler... Det er et temmeligt særpræget syn at se en masse dampende mennesker i badetøj og strikue gå i vandet og drikke saunaøl, samtidig med at man selv synes det er lidt køligt i vinterfrakke. Godt nok var der ikke is på søen, men det er koldt nok alligevel.
Og jo jeg var nede i søen og svømme. JP gik udelukkende i fordi han ikke kunne have det siddende på sig at jeg havde været i søen efter sauna, og han ikke havde.



Äijät: mand, fyr, gubbe. 
(ham i midten er äijät'en Jouni Hynynen, og bandet hedder kotiteollisuus)

Men äijät er også en betegnelse for en helt speciel slags finsk mand. Han har gerne langt hår og skæg, og er ganske utvivlsomt voksen. Altså ikke en drengerøv, og ligner det heller ikke. De er rigtige mænd med hår på brystet, der drikker øl og skyder lerduer og knalder damer, og de er fortrinsvis rockmusikere, håndværkere,  brandmænd, eller andre rigtige mandejobs.  Noget der er fysisk hårdt, hvor man bliver beskidt og lugter af mand! Nemlig! Og äijät kan sagtens være en fin fyr; selvom han er lidt af en rockabilly, og det nok ikke er ham man lader damen tage på bar med.
Der findes et tv-program heroppe der hedder "äijät", og simpelthen drejer sig om at man finder sådan nogle, og sætter dem til at lave typiske äijät-ting.

Og dagens nye finske ord:
Löyly




 

Ingen kommentarer: