mandag den 3. november 2008

hockeykillar

Jeg var rigtig finsk i weekenden og var ude at se en hocky kamp med JP; Tappara vs Kalpa, Det første hold et Tamperehold og det sidste fra Kuopio. Tampere er en af de store hockeybyer i Finland, her er to store hold, Ilves og Tappara, der tilsammen har vundet Finlandsmesterskabet i størstedelen af dette århundrede. Hockeyhallen er også en af de største i Finland. 
Der er fem mand på isen + målmand og fire dommer i zebrastribede dragter til at holde styr på de vilde horder. Det gælder selvfølgelig om at få pucken i mål hos det andet hold og undgå at de gør det samme. Spillet er hurtigt og temmelig beskidt, specielt med to topteams, som jeg havde æren af at se. Den første spiller bragede ind i plexiglasvæggen 30 sekunder efter at der var blæst til kamp, og der var udbrud til slåskamp to gange. Og hockeyspiller filmer altså ikke! Denne kamp var dog ikke så slem, der var kun to der udgik fordi de løb ind i hinanden. 

Holdene må skifte spillere lige så tosset de har lyst, og benytter sig af det, den eneste der bliver på plads er målmanden, selvom han må siges at være temmelig udsat. Spillerne der ikke er aktive, gør alt andet end at sidde på bænken; tværtimod hænger de ind over banden og råber ad hinanden og modstandere og græmmer sig mindst lige så meget som indædte fans blandt publikum hver gang en målchance bliver misset. 

Der er en spiller med guldhjelm (en af dem kan ses på det nederste billede) på hvert hold, det er ham der har scoret flest mål gennem sæsonen. Det er umuligt at vide hvornår der kommer et mål, spillet skifter på et øjeblik, og mål kan scores i sidste øjeblik.
Der er tre runder á 20 minutters spil, med ca 15 minutters pause imellem, hvor enhver rigtig finne skal nå ud at tisse og købe øl og drikke øl, for man må ikke tage den med ind i selve hallen, samt spise sin hotdog. I en af pauserne er der også målkonkurrence for publikum; man køber en frisbee, og den der kan smide den ind i centerringen af banen får lov at prøve at skyde på mål.
Denne kamp var det noget tyndt med publikum, der var kun omkring 5000 i hallen, men det er også i starten af sæsonen. Hockeykampe er tilgengæld en af de steder hvor finnerne gir los, drikker sig fulde og råber og laver dumme ting. Der var forbløffende lidt ballade i forhold til en dansk fodboldkamp, men JP sagde da også at det jo er hockeydrengen der bliver betalt for at slås. Resten af os skal bare kigge på og drikke øl... 

Når kampen er færdig hilser vinderholdet pænt på cheerleaderne (der iøvrigt ikke kan cheere særligt meget, for is er temmelig glat) og trænere, og derefter giver holdene pænt hånd efter at have tævet hinanden med stor entusiasme. 
Kalpa vandt 2-1.



Ingen kommentarer: