torsdag den 4. juni 2009

Kogte t-shirts a la carte



             Solbær                                                      Hyben

Du skal bruge:
2 hvide, billige bomuld t-shirts 
2 gryder
4 breve hybenthe
100 gram solbær
1 metalske (man må gerne bruge træ- eller plasticskeer, men de får en sjov farve)
vand

T-shirt puttes i hver sin gryde med henholdvsis solbær og hybenthe, vand hældes på, så det dækker. Koges op, hvorefter man lader t-shirtene køle af i gryden. Rør nu og da. 
Når t-shirtene er kølet af vrides de, og hænges til tørre. Når de er tørre, stryges de, derefter skylles de op i koldt vand for at fjerne solbær/hybenfnuller og tørres igen.

NB! Hverken t-shirts eller hyben/solbærvand bør spises!


Solbær (100 % bomuld, H&M)     Hyben (90% bomuld, 10% elasthan, Lindex) 
Før endelig skylning, farverne bliver lidt anderledes. Opdatering kommer!

Teoretisk teori:

Naturfarver har en tendens til at blive flammede, når de tørrer. Hvis det er ufint, kan man prøve at komme noget salt i farvevandet, samt lægge dem til tørre så glat som muligt. Synes man derimod at det er fint, kan man komme salt på t-shirtene, når de skal tørre, samt krølle dem sammen, mens de tørrer. Mine t-shirts er bare blevet hængt op og kogt uden salt i vandet.

Strygningen skal i princippet fiksere farven lidt bedre, men kan nok godt springes over. Ren bomuld tager bedst imod farve. Forvent dog ikke at farven holder lige så længe som kemisk farve. Håndvask eventuelt i koldt vand, hvis du er meget begejstret for resultatet. Eller farv igen, når det bliver for blegt. Stærkere farve kan eventuelt opnås med flere bær/the. Og man kan selvfølglig også bruge andet end lige præcis solbær og hybenthe. Gul og rød/rosa er nemmest opnåeligt.

Bomuld har det med at krympe og miste facon, når det bliver kogt, så man skal ikke farve tøj, man er rigtigt glad ved, på denne måde. I princippet kan man også farve uld og silke, men det kan blive temmeligt underligt, hvis man koger det. Kom det i, efter farvebadet har kogt. De fleste billige beklædningsstykker er syet med polyestertråd, der ikke tager imod farve. Det vil sige at syninger forbliver hvide. 

Økologisk hjemmeunderholdning til en regnfuld sommerdag!

2 kommentarer:

Solvej sagde ...

I et skræmmende øjeblik der indså jeg at jeg i virkeligheden er blevet veninde med min mor :D

Nina sagde ...

Visse ville også bare mene at jeg har for meget tid og for lidt at lave. Idag har jeg for eksempel kommet posekrydderier i glas og sat etiketter på.

Men bare rolig, i eftermiddag skal jeg til finsk rockfestival og lade som om jeg er en rigtig journalist. Det ville din mor jo ikke have gjort da hun var 25. Eller, nej, glem det...