onsdag den 1. juni 2011

Guddommeligt grønt & fantastisk fisk til to

Jeg lavede mad forleden. Rigtig mad, og ikke bare stegte æg med pølser og kvalme.  Det blev eksotiske fiskedeller og de bedste grøntsager jeg nogensinde har lavet, vi åd det hele, så der er ingen billeder, og mine bukser skulle knappes op. Det var så godt, at jeg var nødt til at rose maden op til skyerne og blev lidt lykkelig indeni. Det skal I selvfølgelig have opskriften på.

Fiskedeller:

en pakke hakket torsk á 500 gram
den gule skræl fra en økocitron
soya
stærk chilisovs
et halvt bundt koriander
en bid ingefær og et fed hvidløg- rives

Rør torsken med alle ingredienserne og lad stå og trække lige så længe som det tager at ordne grøntsager.

Kartofler:

skrællede kartofler - koges. Man kan også lave ris til, det passer muligvis bedre, men vi har altid kartofler, der trænger til at blive spist, selvom jeg synes jeg spiser kartofler til alt.

Grøntsager:
To porrer
Noget paksoi - sådan en asiatisk kålfætter
Lidt kejserhattesvampe

Renses og skæres i strimler og lægges i separate bunker, så de er parate til at blive hældt på panden. Grøntsagerne kan godt byttes ud med hvad man nu har i køleskabet, det skal bare være noget, der egner sig til hurtig stegning på pande. Kålroe er nok ikke supergodt.

Her begynder du at stege fiskedellerne i rigeligt olie, de skal være små og sprøde og lysebrune. Når de er færdige, lægges de på en tallerken, og holder sig varme under et låg. På den samme pande i den samme, lidt fiskede olie steger du grøntsagerne. Det lyder måske lidt væmmeligt, men tricket kommer her:

Grøntsagssnask:

et par fed hvidløg - de skal rives, ikke presses!
ingefær - se ovenfor
en masse stærk chilisovs
den anden halvdel af korianderbundtet - gem lidt til pynt
soya - ret meget
en klump kandis eller lidt honning eller noget andet sukkerstads - dog ikke lakridsbolcher
citronsaft fra den skrællede økocitron, gem et par skiver til servering

Hvidløg og ingefær hældes på panden og fræses af - de må ikke brænde på! Soya, citron og chilisovs kommes også på nu, og øjeblikket efter hælder du porrer og svampe over på panden. Når det er faldet lidt sammen, ryger paksoi og koriander også derop, og varmes igennem så det falder sammen. I alt skal det have noget i retning af fire-fem minutter. Drys sesamfrø og koriander over og såfremt paksoi'en har lavet en fin lille gul blomst inde i midten, kan den bruges til at pynte med - blomsten er spiselig.
Grøntsager, fiskedeller og kartofler serves med en citronskive og lidt ekstra koriander. Regn kun med rester hvis du laver dobbelt portion og kan lokke med en god dessert. Nye jordbær for eksempel. Jeg tror oven i købet et er relativt sundt.

Ingen kommentarer: